...
Sarah Boseley İngiliz Guardian gazetesinin sağlık editörüdür ve takip ettiğim bir muhabiri/yazarıdır. 2 Ekim 2018’de aşağıdaki linkte orijinalini okuyabileceğiniz yazısı yayınlanmış.
Ben çok önemli kısımlarını vermeye çalışarak özetledim:
-Antidepresanları bırakmaya çalışanların %60’a yakını bırakma sonrası çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlar.
-Britanya Sağlık Kurumu’nun mevcut yönergesinde yer alan “bırakma semptomları hafiftir ve sadece bir hafta gibi bir süre kişiyi zorlar” ifadesinin acilen değiştirilmesi gerekiyor.
-Roehampton Üniversitesi’nden sosyal-kültürel antropolog ve psikoterapist James Davies ile East London Üniversitesi’nden psikolog John Read’in birlikte yürüttüğü kapsamlı araştırmanın sonucu çok çarpıcı:
Antidepresanları bırakmak çok zor. Ağır sıkıntılar çıkıyor bırakınca. O nedenle de insanlar bırakamayıp çok uzun süre kullanmaya devam ediyorlar.
-Psikiyatristler ilacın bırakılmasındaki zorluğu görünce, bunu “depresyonun” nüksettiği şeklinde yorumlayıp kişiyi yeniden ilaca başlatıyorlar. Böylece yıllarca devam ediyor antidepresan kullanımı.
-Britanya’da antidepresan kullanımı 2000 yılından bu yana %170 artmış durumda. Geçen yıl yetişkin nüfusun %16’sı, yedi milyon yetişkin antidepresan kullanmış.
-Antidepresan kullananların yarısı iki yıldan fazla bir zamandır kullanıyor durumda, yani Britanya’da 3,5 milyon kişi.
Amerika’da ise nüfusun %13’ü, 37 milyon kişi antidepresan kullanıyor ve bunun yarısı da en az beş yıldır kullanmaya devam edenler.
***
Özet sonrası benim yorumum ise şöyle:
Psikiyatri kurumu bir kez daha insanları aldattı. Bu ilaçları bırakmak kolay diyorlardı, bağımlılık yapmaz diyorlardı.
Bu arada ben, yıllardır bağımlılık yapıyor, kandırılıyorsunuz diyordum bu yalanlara inanan insanlara.
İşte bu iki “sosyal bilimci”, gerçekleştirdikleri titiz araştırmayla bu rezilliği açığa çıkardılar.
Bu yalan kim bilir kaç kişinin hayatını söndürdü, kim bilir kaç kişinin?...
Sayfamızı Paylaşın
|
Sayfa Yorumları
Yorum Bırakın