Çocukları Zehirlemek için İlaç Firmalarından Rüşvet alan “araştırmacılar”!

2008-06-16 / hiperaktivite /   / 0 Yorum /
13 Haziran’da iyibilgi.com’da çok önemli bir haber yayımlandı, benim için çok çok önemli (en altta haberi okuyabilirsiniz). Tam altı yıl önce “Ritalin Kokain Bağımlılığı Yaratıyor” başlıklı bir araştırma makalesi yazmıştım (bu adrese tıklayarak okuyabilirsiniz: http://www.ustunongel.com/index.php?ll=detay&src=34 ). “Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği” (HADE) için kullanılan ilaçların nasıl bağımlılık yaptığını incelediğim bir yazıydı bu. O yazıda, özellikle bir bilim sahtekarlığına da değinmiştim. Tam künyesi “Biederman, J., Wilens, T., Mick, E., Spencer, T., & Faraone, S. (1999). Pharmacotherapy of attention deficit/hyperactivity disorder reduces risk for substance use disorder in mid-adolescence. Pediatrics, 104, e20” olan bir sözde bilimsel çalışmadan söz etmiştim.

“Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği” (HADE) için kullanılan ilaçların nasıl bağımlılık yaptığını incelediğim bir yazıydı bu. O yazıda, özellikle bir bilim sahtekarlığına da değinmiştim. Tam künyesi “Biederman, J., Wilens, T., Mick, E., Spencer, T., & Faraone, S. (1999). Pharmacotherapy of attention deficit/hyperactivity disorder reduces risk for substance use disorder in mid-adolescence. Pediatrics, 104, e20” olan bir sözde bilimsel çalışmadan söz etmiştim.

Biederman liderliğindeki bu ekip, HADE’de kullanılan bu ilaçların bağımlılık yapmadığını, bilakis ilaç kullanmayanların uyuşturucu bağımlılığı risklerinin arttığını iddia ediyordu. Çok küçük bir örneklemle yaptıkları bu araştırma, herhangi bir bilimsel kritere göre değerlendirseniz skandal boyutunda rezil bir araştırmaydı. Ama psikiyatri camiası bu araştırmayı yere göre sığdıramamıştı.

İlaçların bağımlılık yarattığını 20 yılllık titiz çalışmasıyla gösteren ve tam künyesi “Lambert, N. M. & Hartsough, C. S. (1998). Prospective study of tobacco smoking and substance dependencies among samples of ADHD and non-ADHD subjects. Journal of Learning Disabilities, 31, 533-544” olan araştırma ise yine psikiyatri camiası tarafından yok sayıldı yıllarca.

Altı yıl önce yazdığım makalede, Biederman ve ekibinin sahtekarlığına değindim, ilaç firmaları ile ilişkileri olabileceğini de ima ettim (zira, bu çok yaygın yaşanan bir durum), ama o zamanlar ispatı yoktu. Hoş gerçi şimdi de ispatı yok henüz. Ama benim yukarıda künyesini de verdiğim makalede isimleri olan üç isim, yani Biederman, Wilens, ve Spencer, toplamda 4,2 milyon dolar rüşvet almakla suçlanıyorlar (her biri 1,6 milyon dolar). Suçlamayı da Senator Charles E. Grassley yapıyor. Meclis soruşturması bekliyor şimdi bu “saygın” araştırmacıları!

İyibilgi.com’da yer alan kısa haber 8 Haziran 2008’de New York Times’da yayımlanan uzun ve kapsamlı haberin özeti aslında. İngilizcesi olanlar aşağıdaki adresten orijinalini okuyabilir:

http://www.nytimes.com/2008/06/08/us/08conflict.html?_r=2&sq=gardiner%20harris&st=nyt&adxnnl=1&oref=slogin&scp=2&adxnnlx=1213617858-2vfBMQS2UhPDHYCUIJIw4g

 

13 Haziran 2008

http://www.iyibilgi.com/haber.php?haber_id=72392

Rüşvetle çocuk sağlığını 'satan' doktorlar!

Çocuk psikolojisi alanında sayılı bilimadamlarından olan ve yaptıkları araştırmalarda çocuklar için psikiyatri ilaçlarının kullanılmasını tavsiye eden üç doktorun, ilaç şirketlerinden 4.2 milyon dolar rüşvet aldığı iddia edildi.

Dünyanın en prestijli tıp okulu Harvard Tıp Fakültesi rüşvet skandalıyla sarsılıyor.

Çocuk psikolojisi alanında sayılı bilimadamlarından olan ve yaptıkları araştırmalarda çocuklar için psikiyatri ilaçlarının kullanılmasını tavsiye eden üç doktorun, ilaç şirketlerinden 4.2 milyon dolar rüşvet aldığı iddia edildi. Rüşvet aldığı iddia edilen doktorlar arasında hiperaktivite alanının en önde gelen isimlerinden olan ve iki yıl önce Türkiye’de konferans veren Dr. Joseph Biederman da bulunuyor. Üç doktor da bu ödemelerin neden yapıldığı konusuna açıklık getiremedi.

Sayfamızı Paylaşın


Sayfa Yorumları

Yorum Bırakın